Sloophout is niet duur maar wel veel euro’s waard, 1 september 2014

Het lijkt zo makkelijk, sloophout komt overvloedig beschikbaar als er iets vervangen gaat worden, bijvoorbeeld een vloer, decor, meubel of wand, dus dat kan niet veel euro’s kosten.
Niets is minder waar: alleen mooi en goed te verwerken sloophout is bruikbaar, en dat betekent dat het hout zorgvuldig gesloopt is, gesorteerd en van spijkers, nietjes schroeven ontdaan (eventueel mogen spijkers e.d. ook worden weggeslepen, afhankelijk van de toepassing), gedroogd is en weinig rotte en gespleten plekken kent.

Veel sloophout is gewoon vurenhout dat gebruikt is in vloeren en daken en de kenmerkende afdrukken van balken kent; dit is vooral decoratief toepasbaar maar eigenlijk ongeschikt voor meubels en constructies.

Heel bekend is het sloophout van Piet Hein Eek dat meestel 1 geverfde zijde heeft; hoewel Eek dit heel fraai heeft toegepast in meubels, is het eigenlijk niet geschikt, omdat er aan de onderzijde splinters voorkomen: ga dus niet met lamswol, panty of lycra e.d. op Piet Hein zitten; wel met je jeans want dat wordt er alleen maar mooier van.

Dan hebben we nog het veel toegepaste steigerhout, dat, de naam zegt het al, op de steiger buiten gebruikt wordt. Het is krom, lelijk, er zit vaak verf en cement op, kortom hou het buiten in een strandtent of terras maar maak er geen meubels van!

Tegenwoordig zijn plotseling steenschotten overal verkrijgbaar als massieve zware platen; zet er 4 zwenkwielen of poten onder en je hebt zomaar een salontafel.
Maar ook hier geldt dat het relatief nat hout is en dus bij binnengebruik gegarandeerd krom gaat trekken, ondanks de 5 cm dikke met draadstangen geborgde vuren balken.

Kortom, goedkoop sloophout is vaak niet goed binnen te gebruiken, het betere sloophout kan prima hergebruikt worden en daar betaal je voor.

No comments yet.

Leave a Reply